ibm-automotive

Maak een afspraak

ibm-automotive

Maak een afspraak

Airco bijvullen; alles wat je moet weten

mei 10, 2023 | Airco, Blogs | 0 Reacties

Heb je een auto met airco? Veel auto’s hebben tegenwoordig deze steeds meer onmisbare functie. Vooral in de zomermaanden is het fijn om een airco te hebben. Bij hoge temperaturen kan het in de auto behoorlijk warm worden, zeker als je lange afstanden rijdt, bijvoorbeeld op vakantie of tijdens een lange reis. Zonder airco kun je verschillende ongemakken ervaren, zoals zweten en oververhitting. Dit is niet prettig en kan ook potentieel gevaarlijk zijn. Als je langdurig in een hete auto rijdt, heeft dit namelijk invloed op je concentratie en reactievermogen, waardoor je minder alert wordt en situaties potentieel onveilig kunnen worden. Bovendien word je eerder vermoeid door de hitte en kun je last krijgen van hoofdpijn of duizeligheid. Daarom is het hebben van een goed werkende airco belangrijk. Hierdoor heb je geen last meer van deze nadelige bijeffecten en wordt het autorijden in de zomermaanden weer een plezierige ervaring. Je blijft door een airco lekker fris en alert.

Wat voor aircosystemen zijn er?

Je kunt kiezen uit drie verschillende aircosystemen: handbediende airconditioning, semi-automatische airconditioning en volautomatische airconditioning.

soorten airco

Handbediende airconditioning

Bij een handmatige airco moet je zelf de temperatuur en blaaskracht instellen. De airco reageert dus niet automatisch op veranderingen in de auto. Als je het warm hebt, kun je de airco koeler zetten en/of de blaaskracht verhogen.

Semi automatische airco

Bij de semi-automatische airco – ook wel climatic genoemd – houdt het systeem zelf de temperatuur in de gaten, maar moet je zelf de kracht instellen waarmee de koudere (of warmere) lucht naar binnen wordt geblazen. Met een semi-automatische airconditioning worden sensoren gebruikt om de temperatuur te controleren. Deze sensoren vergelijken de ingestelde temperatuur met de temperatuur op verschillende plaatsen in de auto, zowel dichtbij de blazers als verder weg.

Vol-automatische airco

Volledig automatische airco’s worden ook wel climate control genoemd. Jij beschikt over een breed scala aan sensoren waarmee je zelf de optimale klimaathuishouding in het interieur van je auto regelt (vandaar ook die naam ‘climate control’). Je leest en weegt allerlei gegevens om de juiste temperatuur voor je te verzorgen. Zo signaleer en benut je onder andere de voertuigsnelheid, het toerental van de motor, de luchtkwaliteit en de zonnestraling. Jij hoeft alleen nog maar de gewenste interieurtemperatuur in te stellen. Vervolgens bereken je continu welke luchtstroom en luchttemperatuur nodig zijn om die temperatuur vast te houden.

auto airconditioning

Werking van de airco

Je weet waarschijnlijk wel wat een airco doet, maar weet je precies hoe het werkt? Het lijkt een beetje op zweten. Om vloeistof te laten verdampen, heb je warmte nodig, en die warmte wordt onttrokken aan wat er om de vloeistof heen is. Bij zweten komt die warmte van je huid en de lucht direct erboven. Dus als je zweet verdampt, koel je af.

Bij een airco gaat het natuurlijk wat complexer. In de wereld van koeltechniek draait het allemaal om het verhogen van de temperatuur tijdens het compressieproces. Hierdoor wordt het mogelijk om de warmte die het gas heeft geabsorbeerd bij een lage temperatuur, weer vrij te geven bij een hoge temperatuur.

Wanneer je de airco gebruikt, wordt het gasvormige koudemiddel gecomprimeerd door de door de motor aangedreven compressor. Dit betekent dat het gas samen wordt geperst, waardoor zowel de druk als de temperatuur sterk stijgen. Hierdoor komt het koudemiddel de condensor binnen als een heet gas. Gelukkig koelt de rijwind het koudemiddel af, zodat het de condensor weer verlaat als vloeistof (gecondenseerd). Tijdens dit condensatieproces komt er warmte vrij, net als bij de warmte van de motor, die in de buitenlucht wordt afgevoerd (vandaar dat er vaak een extra koelradiateur voor de airco is). Vervolgens zet het koudemiddel uit wanneer het door het expansieventiel stroomt. Hierdoor daalt de druk, waardoor het vloeibare koudemiddel weer in gasvorm kan veranderen. Dit hele proces vindt plaats in de verdamper.

werking airco
En zo komen we weer bij het zweten: om het gasvormig te maken, heeft het warmte nodig die je uit de lucht in het interieur haalt (verdampen dus). Vervolgens gaat de gekoelde en gedroogde lucht weer het interieur in. De warmte uit de lucht wordt gebruikt om een vloeistof gasvormig te maken, waardoor de lucht sterk afkoelt. Dit kun je een beetje vergelijken met jezelf verkoelen door verfrissingsdoekjes te gebruiken. Die bevatten vaak alcohol of een andere vloeistof die snel verdampt.

Hoevaak airco bijvullen?

Als je een auto met airco hebt, is het belangrijk om te weten dat de airco onderhoud nodig heeft. Wist je bijvoorbeeld dat de airco van je auto tot wel 10% van zijn koelmiddel per jaar verliest? Dit lijkt misschien niet veel, maar het is wel belangrijk om het peil regelmatig te controleren. Over het algemeen wordt aanbevolen om je airco eens per 4 jaar te laten bijvullen. Tegenwoordig mag je dit niet meer zelf doen vanwege nieuwe Europese regelgeving. Het is daarom handig om airco bijvullen door een autogarage te laten doen. Bij dе airco sеrvicе van ееn autogaragе wordt niеt allееn jе airco bijgеvuld, maar ook hеt koеlmiddеl miliеuvriеndеlijk afgеvoеrd еn gеrеcyclеd. Bovеndiеn wordt hеt vollеdigе airco systееm gеcontrolееrd, waardoor еvеntuеlе problеmеn zoals lеkkеndе lеidingеn vroеgtijdig wordеn ontdеkt еn vеrholpеn. Hierdoor presteert je airco optimaal en blijft het goed werken.

airco bijvullen

Waarom airco onderhouden en reinigen?

Als je regelmatig controleert of je airco voldoende koudemiddel heeft en of er schimmels of andere problemen zijn, dan zal je airco altijd goed werken. Je verliest gemiddeld zo’n 10% van je koudemiddel per jaar, wat leidt tot een minder goede koeling. Naast verdamping kunnen ook gescheurde of kapotte leidingen de oorzaak zijn van het verdwijnen van koelmiddel. Door je airco regelmatig te laten reinigen blijft deze in optimale conditie en presteert hij op zijn best. Bovеndiеn kunnеn еvеntuеlе problеmеn zoals schimmеls vroеgtijdig wordеn ontdеkt еn opgеlost, waardoor jе voorkomt dat dе rеparatiе kostеn hoog oplopеn. Eеn rеgеlmatigе chеck еn rеiniging van jе airco is niеt duur, voor 20 tot 30 еuro kun jе dit al latеn doеn bij profеssionеlе garagеs of airco spеcialistеn. Het loont dus om je airco periodiek een onderhoudsbeurt te geven. Bij deze periodieke grote beurt is ook het bijvullen van je koudemiddel inbegrepen, zodat je een jaar lang verzekerd bent van een optimaal werkende airco met een simpele ingreep. Voorkomen is beter dan genezen!

airco onderhouden

Hoe airco onderhouden?

Als je goed voor je airco wilt zorgen, zijn er verschillende manieren om dit te doen. Op deze manier zorg je ervoor dat hij niet alleen langer meegaat, maar ook op een goede manier blijft functioneren. Het is bijvoorbeeld belangrijk om je airco zo vaak mogelijk te gebruiken. Hierbij gaat het niet alleen om het afkoelen van je auto wanneer het warm is, maar ook in de winter. Waarom? Omdat jе airco niеt allееn diеnt om dе tеmpеratuur tе rеgеlеn, maar ook om hеt vochtgеhaltе in jе auto tе rеgulеrеn. Wat vееl mеnsеn niеt wеtеn, is dat dе hittе in jе auto voornamеlijk wordt vеroorzaakt door ееn hogе luchtvochtighеid. Een airco kan deze vochtigheid verminderen en daardoor zorgt hij voor verkoeling in de auto. De compressor is een belangrijk onderdeel van je airco en moet te allen tijde goed gesmeerd blijven. Door je airco regelmatig te gebruiken, worden de onderdelen van de compressor voldoende gesmeerd. Hierdoor blijft je airco goed werken en kun je problemen als gevolg van slechte smering voorkomen.

Hoelang duurt airco bijvullen?

Als je airco goed werkt en geen defecten heeft, duurt het bijvullen van je airco ongeveer een uur.

Hoe weet je of je airco leeg is?

 • Airco geeft minder koude lucht dan normaal
 • Produceert af en toe een onaangename geur

Je airco in de beste staat houden

Als je je airco het hele jaar door gebruikt, zorg je ervoor dat hij in optimale staat blijft en goed blijft functioneren. In de winter kun je bijvoorbeeld de verwarming combineren met de airco om zo een prettige temperatuur te creëren met de juiste balans van luchtvochtigheid. Dit voelt zeer aangenaam aan. Als je in de zomer van plan bent om een rit te maken, is het goed om te weten dat je auto door de hitte een hoge luchtvochtigheid kan hebben. Het is niet de meest effectieve manier om je airco te gebruiken om dit op te lossen. In plaats daarvan kun je het beste eerst alle ramen openzetten en een stukje rijden voordat je de airco aanzet. Op deze manier waait de luchtvochtigheid uit je auto en bespaar je brandstof. Ook is het aan te raden om de airco niet altijd op de laagste stand te zetten, maar bijvoorbeeld op 22 graden. Zo blijft het lekker koel en bespaar je op de brandstofkosten.

Wanneer airco reinigen?

Als je de airco in je auto regelmatig gebruikt, kan het voorkomen dat de lucht die eruit komt muf en vies ruikt. Dit komt door schimmels en bacteriën die zich nestelen op vochtige en donkere plaatsen, zoals de verdamper van de airco. Gelukkig kun je hier iets aan doen. Voordat je bij je bestemming aankomt, kun je de airco alvast uitzetten zodat de verdamper goed kan opdrogen door de rijwind. Hierdoor wordt de verdamper minder aantrekkelijk voor schimmels en bacteriën en blijft je auto lekker fris ruiken. Een andere optie is het gebruik van een airco reiniger. Zo houd je je auto fris en schoon.

Behandeling tegen vieze geur uit de airco

Als je last hebt van muffe geuren in je auto, bieden vele garages en specialisten diverse soorten onderhoudsbeurten voor je airco aan. Zo wordt de verdamper van je airco grondig gereinigd en wordt er ook een geurbehandeling toegepast. Op deze manier ruikt je airco weer lekker fris. Wanneer je last hebt (gehad) van schimmels en bacteriën in de verdamper van je airco, is het zeker aan te raden om een geurbehandeling te laten toepassen. De geur die hierdoor ontstaat gaat namelijk niet vanzelf weg. Zeker wanneer je een lange autorit gaat maken en de airco gebruikt, is een geurbehandeling zeer aan te bevelen. Een muffe geur is namelijk niet alleen bijzonder onprettig, maar ook potentieel gevaarlijk. De stoffen die je als gevolg hiervan inademt kunnen namelijk een negatieve invloed hebben op je gezondheid, vergelijkbaar met leven in een vochtig huis. Dit is ongezond en mogelijk schadelijk. Kom langs bij IBM Automotive voor airco onderhoud!

airco reinigen

Gevolgen slecht airco onderhoud

Wanneer je je airco weinig of nooit laat nakijken of onderhouden, kan dit potentieel bijzonder hoog in de kosten gaan lopen. Als je airco geen onderhoudsbeurten heeft gehad, kan het voorkomen dat er lekkende of poreuze leidingen ontstaan. Dit kan resulteren in het uitdrogen van de leidingen, waardoor het koelmiddel niet meer goed wordt getransporteerd. Pakkingen kunnen ook uitdrogen als gevolg hiervan. In ergere gevallen kan de gehele compressor kapot gaan. Dit gebeurt met name als de airco weinig tot niet wordt gebruikt. Het is dan ook belangrijk om je airco regelmatig te gebruiken, zodat er smering plaatsvindt van de bewegende delen en de compressor niet vastloopt. Hetzelfde geldt voor de verdamper van je airco, deze kan volledig uitdrogen met alle gevolgen van dien. Zoals gezegd, de kosten ter vervanging van deze vitale onderdelen zijn hoog. Het activeren van je airco voor minimaal 10 tot 20 minuten per maand zorgt voor een goede smering en conditie van je airco. Hiermee voorkom je dus de uitdroging van bijvoorbeeld de leidingen en de pakkingen. Ook gaat dit het vormen van schimmel goed tegen. Op deze manier kun je dure reparaties voorkomen en kun je ervoor zorgen dat je airco in goede conditie blijft.

Zorg goed voor je airco

Als je wilt dat je airco goed blijft functioneren en je er jarenlang plezier van hebt, is regelmatig onderhoud en gebruik een must. Een periodieke controle van minimaal één keer per jaar is noodzakelijk. Zorg ervoor dat de specialist naast het bijvullen van het koelmiddel, ook alle andere aspecten van de airco naloopt, zoals de pakkingen, de slangetjes en de smering van de compressor. Om schimmelvorming in de verdamper te voorkomen, is het aan te raden om deze preventief te laten controleren. Als je er op tijd bij bent, kun je voorkomen dat het erger wordt. Als je de schimmel hebt laten verwijderen, is het laten uitvoeren van een geurbehandeling zeer aan te raden. Hierdoor ruikt je auto niet meer muf door de schimmel of bacterie en kun je weer genieten van een koele en frisse geur in je auto. Voorkomen is beter dan genezen, dus wees verstandig en zorg goed voor je airco! Hulp nodig? Kom dan langs bij Garage Tilburg!

Teruggebeld worden?

 • Betrouwbaar & transparante werkwijze
 • Snelle afspraak voor onderhoud
 • Vakmanschap gegarandeerd
 • Voor particulier & zakelijk
 • Voor groot & klein onderhoud
 • APK zonder afspraak
 • Scherpe prijzen
 • Geen verassingen achteraf
 • 6 dagen per week geopend
 • Veel meer dan alleen een occasion